Nieuwe regels omtrent aanvragen paspoort en identiteitskaart in Spanje

Posted on april 11, 2015

Exemple

Nieuwe regels omtrent aanvragen paspoort en identiteitskaart in Spanje

De uitgifte van Nederlandse reisdocumenten gaat wereldwijd veranderen, ook in Spanje. Vanaf 1 september 2014 vervalt het innemen van aanvragen en uitreiken van reisdocumenten bij de Honoraire Consuls in La Nucía, Torremolinos, Palma de Mallorca en Santa Cruz de Tenerife.

Dit geldt ook voor visa ten behoeve van visumplichtige buitenlanders. Vanaf dat moment kunnen Nederlanders die woonachtig zijn in Spanje hiervoor uitsluitend terecht bij de Nederlandse ambassade in Madrid.

Om Nederlanders die een paspoort of identiteitskaart willen aanvragen tegemoet te komen heeft de Nederlandse overheid een aantal maatregelen genomen. Zo zijn sinds 9 maart 2014 nieuwe paspoorten en identiteitskaarten voor personen vanaf 18 jaar voortaan tien in plaats van vijf jaar geldig. Wie een nieuw paspoort aanvraagt hoeft dat de komende tien jaar dus niet opnieuw te doen. De tarieven gaan wel omhoog om de kosten te blijven dekken. Sinds 9 maart kost een nieuw paspoort €131,11 en een identiteitskaart €118,25.

Naast de ambassade in Madrid en het Consulaat in Barcelona, kunnen Nederlanders die woonachtig zijn in Spanje voortaan ook een paspoort aanvragen als zij op bezoek zijn in Nederland. Dat kan bij de balie van de gemeente Haarlemmermeer op Schiphol (vertrekhal 1, 7 dagen per week van 07.00 uur tot 22.00 uur, op afspraak). Het document kan worden aangevraagd bij aankomst en ligt klaar bij vertrek.

Daarnaast wordt aanvragen ook mogelijk op het stadhuis van de Nederlandse (grens)gemeenten Oldambt, Enschede, Maastricht, Montferland, Echt-Susteren, Bergen op Zoom, Bergeijk en Den Haag (alleen op afspraak). Gemeente Bergeijk treft voorbereidingen om op 01 mei 2014 ook te starten met paspoortafgifte aan niet ingezetenen.

Mensen die alleen een Nederlands paspoort of identiteitskaart aanvragen voor de bevestiging van de Nederlandse nationaliteit, kunnen ook overwegen een “Bewijs van Nederlanderschap” aan te vragen ( €30). Echter dit bewijs is geen identiteitsdocument en hiermee kan dus niet gereisd worden.

RELATED NIEUWSBERICHTEN

Primer/ eerste networking Mexico – Nederland

Op 5 juli 2016 hebben wij samen met de Instituto Cultural Mejicano Cataluña een networkingsborrel in de Oaxaca gehouden. De reden...

Read more →

NVBCN Nieuwjaars receptie 2016

Op 15 januari hebben we de Nieuwjaarsreceptie gevierd. Dit jaar was er gekozen om het bij Elephant Restaurant and Lounge Club in B...

Read more →

Sinterklaasfeest 2015 een groot succes

Afgelopen 5 december heeft het Sinterklaasfeest plaats gevonden. Dit jaar hebben wij ervoor gekozen om het niet zoals voorgaande j...

Read more →